Pages

Ahad, 3 Jun 2012

BAGAIMANA AKAUN FACEBOOK ANDA DIHACK


 


1 Phishing--phishing ni memang teknik paling senang dan banyak digunakan oleh hacker2 fb
cara mencegah phishing--- jangan klik link2 yang pelik2 n jangan menggatal log in facebook dari sumber yang x pasti, pastikan ada https:// :)
____________________________________________________________________________
2.keylogger---keylogger ni teknik susah sikit untuk digunakan oleh hacker yang x berapa mahir seperti
newbie,, sebab keylogger ni mengambil masa sikit untuk membuatnya dan lambat untuk nak dapatkan pass n email mangsa
cara mencegah keylogger,,,pasanng antivirus yang dapat detected dang mengenali keylogger
pastu pasang zemana anti logger,,zemana antilogger sebuah perisian yang dapat membantu mengesan intipan harga dia cuma RM60 kebawah je :) kalau xnak beli cari je crack kat internet berlambak,,tapi x jamin la dapat berfungsi dengan baik ke x hehe,,nama dah barang free...
____________________________________________________________________________
3.Recovering-----recovering ni satu teknik dimana hacker akan mereset semula akaun anda
dengan bantuan social engineering :)
cara mencegah recovering teknik ni senang je pastikan anda tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa pun dan pastikan secret questing yang kukuh k :) contoh jangan buat macam ni
secret questing apakah alamat rumah anda,,,pastu alamat rumah tu ada kat profil fb bodoh namanya tu :)
____________________________________________________________________________
4.cookie injector----- cookie injector ni aku tau sikit2 ja :D yg aku tau benda ni kene guna wireshark n natang apa lg ntah guna zemana antilogger pon boleh detected
jugak asanya
____________________________________________________________________________
5.social engineering---- ni la part yang paling takut sekali hehe,,sbb apa? yaa satu soalan yg baguss,social engineering ni boleh dibuat oleh hacker2 yg bijak ja
sbb social engineering ni perlu ayat2 manis contoh free chip poker this is you OMG social engineering ni digunakan bersama phishing :) sbb apa? sbb kalau
korang memancing contoh tanpa umpan dapat x ikan? x kan,,so social engineering ni dibaratkan umpan sejenis umpan di alam maya :) apabila link phishing tu dihantar
kepada mangsa untuk dihijackedkan ianya perlu social engineering untuk mengumpan mangsa untuk membuka link yg dihantar tuh apabila mangsa terleka n cuai dia akan
log in dari link phishing yg dihantar td,,,setelah itu hacker tersebut akan mengambil emel n pass yg direkodkan oleh hosting yang digunakan oleh hacker tersebut
:)
____________________________________________________________________________
5.Hack Emel Utama-----menakutkan bukan? hack emel utama ni ialah mereset semula kata laluan tersebut dengan secret questing setelah emel utama tersebut
dihack security @ secret questing akan ditukar oleh hacker tersebut dan anda mengalami sukar untuk mengakses akaun milik anda kan2
cara mencegah sentiasa hide emel utama di fb dengan membuat only me @ hanya saya melihat emel ini dan tidak dapat dilihat oleh orang lain,,sentiasa kukuhkan
security questing kalau boleh settingkan recover email adress untuk recover email anda :)
__________________________
P/S Akaun Blogger Pun Boleh Dihack Jugak Dengan Teknik Diatas =)
                            KREDIT TOMohdDydy

4 Kritikan:

terima kasiha tas informasinya. saya jadi bisa mengamankan Id saya dari para hacker. nice post :)

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

wow nice information...thnx

Catat Ulasan